Pamatujete, jak naše babičky vkládaly voňavá kdoulová jablíčka mezi prádlo, které pak sladce, svěže vonělo? A přesně stejnou vůni má i marmeláda a kompot, který je možné z kdoulí uvařit.
· Syrové kdoule jsou špatně stravitelné, ale pro zavařování jsou jako stvořené.
· Jsou vhodné i do koláčů, anebo je můžeme přidávat k pečené drůbeži.
· Zcela snadno se z kdoulí připravují želé, které má jedinečnou chuť, barvu, ale hlavně vůni.
U kdouloně rozeznáváme dva druhy plodů, jak ve tvaru malých hruštiček, anebo jablíček.
· Plody kdouloní obsahují také množství minerálů a dalších prospěšných látek.
Stromek s voňavými plody
Kdouloň je pohledný menší stromek, který se v podobě vtěsná i na menší zahrádky. Počátkem podzimu rodí drobnější a velice vonná jablíčka. Jeho keříková forma může dorůst výšky tří metrů a zrovna tak bývá široká.
Stromky kdouloní je možné pěstovat jako:
· zákrsek
· polokmen
· vysokokmen
Protože mají kdouloně bohaté olistění, mohou se kdouloně stát na vaší zahradě zdrojem chladivého stínu, stejně jako ten nejlepší slunečník. Proto budou ideální jako dřevina k zahradnímu posezení. Kdouloně mají krásné, veliké, tmavozelené listy. Pokud kvetou, mají okouzlující květenství v barvě tmavě růžové.
Pěstování kdouloní
· Stromečky kdouloně byli pěstováni již ve starověku, a v Asii byli dokonce kulturní rostlinou již tisíce let před Kristem.
Pokud chcete vysadit kdouloň na své zahrádce, pamatujte na to, že kdouloň má ráda teplo, stejně jako například meruňky, anebo broskvoně. A stejně jako každý ovocný strom, i kdouloně potřebují slunce. Půdu vyžadují kdouloně zdravou, kyprou a s dostatkem humusu, nezničenou žádnými chemickými hnojivy. Kořeny mají kdouloně citlivé na namrznutí, proto je třeba půdu pod stromem mulčovat, a to například:
· slámou
· listím
· trávou
· kompostovanou kůrou