Kuchyňská linka by měla být praktická, krásná, zkrátka taková, aby vaření v ní byla jedna velká radost. Při výběru však můžeme udělat hned několik chyb, kterých bychom později mohli litovat. Pojďme se tedy společně podívat na několik tipů a zároveň častých chyb, kterých je potřeba se vyvarovat.
- Ještě před výběrem kuchyňské linky
Ještě před výběrem materiálu a uspořádání je potřeba mít povědomost o celém prostoru. Důkladné rozměření místnosti je tedy klíčové, krom toho i vyměřené rozvody vody, elektřiny, plynu atd. tak, aby vás nakonec při instalaci kuchyňské linky už nic nepřekvapilo. Nemůže se stát nic horšího, když dělníci musí na místě kuchyňskou linku seřezávat a upravovat kvůli přívodům, které z nějakého důvodu nesedí. Navíc samotné posunutí rozvodů je často nereálné, pracné a v neposlední řadě velmi nákladné.
- Rozdělení kuchyně do jednotlivých zón
Pokud už předběžně víte, jak by měla kuchyňská linka vypadat a na papíru je načrtnutý předběžný půdorys a uspořádání jednotlivých skříněk https://www.sten-skrine.cz/gal1500. Je potřeb věnovat pozornost pravidlu, které rozdělí pracovní prostor na jednotlivé zóny:
a) skladování potravin
b) příprava potravin před samotným vařením
c) vaření a prostor pro odkládání nádobí
d) umývání nádobí
- Vysoký lesk nebo matný povrch
Lesklé kuchyňské skříňky jsou v posledních letech velmi oblíbené, dodávají místnosti světlo a ta pak působí prostorněji. Jenže i tady se sekáte z řadou nevýhod. Na lesklém povrchu bude vidět téměř cokoliv, nejmenší nedokonalost, drobné smítko, nebo byť jen nepatrný otisk ruky. Péče o lesklé povrchy je tak v mnohých ohledech náročnější než u matných povrchů.
Matné povrchy na první pohled sice nepůsobí tak luxusním dojmem, ale daleko snadněji se udržují a není na nich skoro nic vidět, což zvláště v kuchyni přijde vhod.